12/04/2006

La normalitat és notícia!

Acostumat a les estridències madrilenyes en els afers de la política i del govern, ben segur que no soc pas l´únic que ha notat com es convertia en notícia a Catalunya, i a la resta d´Espanya, el retorn a la “normalitat” que ha impulsat des de el primer dia, després de les eleccions autonòmiques, el ja molt honorable President Montilla. Sense estridències –com a ell li ha agradat sempre- amb el seu posat reflexiu i poc parlador, però amb una capacitat de treball i de rigor no massa habitual entre els polítics, ha aconseguit que Catalunya deixi d´estar en el punt de mira de tots aquells que dintre i fora del nostre país, esperaven que la reedició d´un nou govern amb els mateixos partits que integraven l´anterior –“el govern d´entesa”- els donés munició per a carregar els seus trabucs i continuar amb el soroll i la guerra que dissortadament havia caracteritzat el període anterior. Ben segur que al nou President de la Generalitat no li caldran els cent dies de gràcia, que per tradició i cortesia mediàtica, es dóna a tot nou govern.
Ell ja pot apuntar-se l´èxit d´haver aconseguit que la normalitat torni a despuntar en el que en temps passats s´havia anomenat l´”oasi català”. Fets i no paraules, ha deixat de ser un eslògan electoral per convertir-se en una realitat. Es cert que Josep Montilla no gaudeix d´algunes de les qualitats que s´atribueixen, tradicionalment, a un líder polític carismàtic: és poc expressiu, el seu do i to en la paraula no provoca adhesions i està molt poc dotat per a contagiar entusiasmes, però ha aconseguit amb molt poc temps convertir el que hom pot considerar defecte en virtut. Avui tothom li reconeix que el fet de no haver-li sentit una paraula més alta que l´altra, de haver mantingut el silenci respecte a la nova formació del govern fins que ha estat el moment de fer-ho públic, d´emmarcar l´activitat política en un to de serietat rigorosa, ha estat el primer dels seus èxits.
El nou President de la Generalitat ha anunciat la seva disposició a governar pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya posant en primer pla la solució dels problemes concrets que aquests tenen, potenciant la política social per davant de la política identitària. Hi ha aconseguit tanmateix que aquesta prioritat sigui també assumida pels seus socis de govern, fet que més d´un ho podia considerar una tasca impossible. En definitiva ha aconseguit que altra cop els ciutadans que demanden polítiques de progrés recuperin l´esperança i s´obrin noves expectatives que tornen a ser alentadores. L´inici d´aquesta nova etapa política està sent modèlica en les formes i també en els seus primers passos concrets. I no cal demanar-li al nou President que aquests tinguin continuïtat en el futur, perquè aquest és el seu objectiu i estic segur que dedicarà tota la seva capacitat de treball per aconseguir-ho. Molts hem pensat que Montilla no donava el millor perfil d´un candidat a la Presidència de la Generalitat, però cada cop som més els que estem segurs que serà un excel•lent President. El President que Catalunya necessita en aquests moments.