12/27/2006

Balanç legislatiu de l’any 2006.

És el propi en aquestes dades en que arribem a les escorrialles de l’any el fer balanç del que n’ha estat més destacat. A mi em toca, per la meva feina i funció, el fer-ho de l’activitat legislativa que, precisament pel fet de viure-ho en primera persona, a vegades un mateix no acaba de prendre’n consciència del seu abast fins que es dedica a mirar enrera i veure les iniciatives legislatives que s’han treballat durant l’any.

Començant pel més destacat, que a Catalunya hem viscut de manera particular i amb les conseqüències que tots sabem, ha estat la tramitació del nou Estatut, que el mes de juliol entrava ja en vigor i del qual ja n’hem parlat prou; però tanmateix no puc pas deixar-me que juntament amb el de Catalunya, també ha entrat en vigor el de la Comunitat Valenciana, també han estat aprovats ja en el plenari del Congrés i estan en tràmit al Senat, els de les comunitats autònomes d’Andalusia, el de les Illes Balears i el d’Aragò i estan presentats ja al Congrés i pendents de la ratificació del plenari per la seva tramitació els de la comunitat Autònoma de Canàries i el de Castella i Lleó.

Si només fos aquest el balanç legislatiu de l’activitat legislativa del 2006 seria prou gras poder parlar que en un any s’han resolt de manera definitiva dos estatuts i que se’n han estat tramitant els de cinc comunitats més. Sobre tot si un mira enrera i veu el que va fer-se en l’anterior legislatura amb govern del Partit Popular però no em puc pas parar aquí si vull fer un balanç realista de tot el que s’ha estat treballant al Parlament.

Com cada any a més, ha estat també una estrella en el debat parlamentari l’aprovació del Projecte de Llei dels pressupostos de l’Estat per l’any 2007 i l’increment del que en ell representa la despesa de caire social.

En altres àmbits com en el camp educatiu aquest 2007 ha estat l’any de l’aprovació definitiva de la LOE i el de la tramitació del projecte de Llei Orgànica que modifica la Llei d’Ordenació Universitària (LOU).

En l’àmbit sanitari s’està treballant en el projecte de llei sobre la investigació biomèdica i el dels medicaments, a més de la regulació de la Llei contra el tabaquisme.

En l’àmbit social s’ha estat treballant en la proposició de la llei de mesures per la conciliació de la vida laboral, familiar i personal; també en el de la Llei Orgànica per a la igualtat efectiva entre dones i homes i amb el projecte de llei del estatut de la ciutadania espanyola al exterior que afecta a un nombre important d’emigrants d’origen espanyol que han viscut i viuen fonamentalment als països americans de parla hispana.

En l’àmbit esportiu s’ha estat treballant en el projecte de llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport i en el de la protecció de la salut i la lluita contra el dopatge dels esportistes.

El projecte de llei del Estatut del treballador autònom, seria el més destacat en l’aspecte laboral, juntament amb el del Estatut del treballador del sector públic.
Un altre projecte de llei que també han estat notícia aquest any legislatiu és el que reconeix i amplia drets i s’estableixen mesures en favor dels que van patir persecució i violència durant la Guerra Civil i la Dictadura –també dit de la memòria històrica-.

I m’he deixat per final d’aquest resum legislatiu el que, amb tota seguretat, ha de ser una de les accions més destacades de tota la legislatura i que conegut amb el sobrenom de la “llei de la dependència” és: el projecte de llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència; que universalitza el dret a l’atenció, per part dels serveis públics, a totes les persones dependents.

I tants altres que no caben en un resum com aquest, però que és prou extensiu com per a felicitar-nos per haver tingut un any amb una activitat legislativa que poques vegades s’haurà donat amb tanta intensitat.
Serà difícil.. però tant de bo el 2007 sigui un any millor ...legislativament parlant.En l’aspecte personal, us desitjo el millor any a tots i a totes aquelles que teniu la paciència de llegir-me fins al final!

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio