2/08/2007

2007 l’any de la Ciència.


Aquest s’any ha estat declarat l’any de la Ciència a Espanya complint el compromís adquirit pel president del Govern en l’anterior debat de l’estat de la nació. Aquesta declaració no tindria cap sentit, si al darrera d’ella no hi hagués tot un seguit d’activitats a realitzar i una planificació d’objectius a aconseguir, amb el corresponent suport pressupostari.

Es tracta –entre d’altres coses- d’aconseguir superar l’allunyament existent entre el món científic i el de la investigació del conjunt de la societat. Es cert que hem superat ja fa temps aquella dita que va fer-se famosa en temps del franquisme de que: “inventen ellos!”, però encara ens queda molt de camí per recórrer en el foment de cultura científica.

La curiositat per conèixer –la base del pensament científic- que manifesten els infants de manera innata s’ha detectat que va desapareixent cada vegada més a mesura que anem creixent, i el que es una constant en els primers anys de la nostra vida, quasi be ha desaparegut en els nostres adolescents i joves. Demostració palpable de que no hem fet les coses prou bé al desaprofitar aquestes potencialitats que ens dona la nostra pròpia naturalesa.

Recolzar la ciència es defensar la curiositat, la racionalitat, la cultura, el sentit crític i tot un seguit de valors que van més enllà de la pròpia rentabilitat econòmica que pugui tenir i representen una aposta per una manera de reaccionar davant el repte d’una existència que ens ha de fer més lliures.

L’any de la Ciència és una iniciativa que promourà activitats de difusió i divulgació de la ciència i la tecnologia per tot el territori de l’estat espanyol en benefici de les persones e institucions científiques, però també de la societat en el seu conjunt, millorant el seu accés a la cultura científica i tecnològica.

Els objectius a aconseguir son clars: augmentar la cultura científica de la societat, millorar el diàleg ciència-societat, promoure la participació ciutadana en el debat científic, augmentar les vocacions científiques i garantir la futura competitivitat dels nostres investigadors i donar a conèixer els resultats de les polítiques científiques i tecnològiques i de la investigació realitzada al nostre país.

El repte és important i no parteix de zero, es tracta de consolidar i ampliar el model que tan bon resultat han donat les diferents edicions de les Setmanes de la Ciència, combinant activitats de caràcter temporal amb la posada en marxa de mesures estructurals dirigides a millorar la divulgació científica al nostre país que contribueixi a enfortir el sistema i a fer d’aquesta efemèride el punt de partida d’una nova etapa.

Tant de bo, al final de l’any, l’avaluació del que s’ha aconseguit sigui positiva en la consecució dels objectius esmentats.
És relaxant –entre tant de soroll mediàtic- poder parlar també d’aquest tipus d’iniciatives que demostren que malgrat la intenció de mostrar un país en bancarrota, la realitat dels fets, demostra que les coses no són com ens les volen fer veure i que el país te voluntat de tirar endavant i de no parar-se.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio