3/14/2007

Per la igualtat.

Tot just una setmana després del dia vuit de març que es commemora el dia de la dona treballadora al Congrés dels Diputats s’aprovarà la Llei orgànica d’igualtat entre homes i dones. Una de les grans lleis d’aquesta legislatura que s’ha caracteritzat per la recuperació dels drets socials de sectors que han patit discriminació, entre ells, el de les dones.

Aquesta llei regula tot un seguit de mesures que milloraran de manera substancial la posició de la dona en la nostra societat i que pretenen una equiparació real entre homes i dones, fent caure les barreres que encara avui no permeten una igualtat efectiva. Aquestes mesures es centren de manera preferent en tres àmbits, el del mon del treball, el de la participació en la política i el de la conciliació de la vida laboral i familiar.

Respecte al àmbit del món laboral, on són més visibles les desigualtats entre homes i dones, les mesures més destacades que regula la nova llei són les de obligar a les empreses a negociar plans d’igualtat entre els dos sexes, en el marc de llurs convenis col·lectius. La llei també impulsa la paritat a les empreses que hauran de procurar aconseguir en els consells d’administració una presència equilibrada entre homes i dones.

Respecte a la participació política, la llei preveu la paritat en els llocs de l’administració i tanmateix també en les llistes electorals. Aquesta darrera mesura, que serà ja d’aplicació en les properes eleccions municipals i autonòmiques, estableix l’obligatorietat de que totes les llistes electorals, a municipis de més de 5000 habitants, tinguin una composició equilibrada entre els dos sexes, de tal manera que en cap cas, cap d’ells tingui més del 60% per cent i menys del 40% en la seva composició. El proper 2011 aquesta norma serà d’obligatori compliment en els municipis de més de 300 habitants. Per tant, el que és la paritat deixarà de ser una opció a prendre de manera voluntària per part dels partits polítics sinó que serà obligatòria per a tots ells.

La Llei d’igualtat atorga una especial rellevància al reconeixement del dret a la conciliació de la vida personal i laboral amb mesures que promouen una major responsabilitat en l’assumpció de les responsabilitats familiars. És en aquest sentit que es crea un nou dret que és el permís familiar per paternitat que suposa un primer pas important per a convertir a l’home en corresponsable en l’atenció dels fills. Es millora també la protecció per maternitat de los dones treballadores i s’impulsa la flexibilitat d’horaris i les condicions per la reducció de jornada per atendre a infants i a familiars.

Conjuntament amb aquest tipus de mesures, la llei també avança en mesures sobre la protecció contra la violència de gènere amb la creació de nous jutjats específics per aquests afers.

És en definitiva una llei que estableix el principi d’igualtat entre homes i dones en tots els àmbits de la activitat tant pública com privada en el món de l’educació, de la sanitat, de la cultura, de l’habitatge, dels mitjans de comunicació, del desenvolupament rural o de l’accés a la societat de la informació.
Fins ara aquesta llei ha comtat amb el suport de totes les forces polítiques de l’arc parlamentari i la nota discordant, ha estat l’abstenció dels representats del Partit Popular, que tenen aquest proper dijous una darrera oportunitat per a rectificar una posició que no te altre explicació, que la de no haver descartat en el seu subconscient les actituds que fomenten un masclisme, que avui no te cap justificació.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio