3/29/2007

Wilebaldo Solano, un sentit i merescut homenatge.



Aquest passat dimecres en una sala del Círculo de Bellas Artes de Madrid, plena de gent molt diversa, va celebrar-se el primer dels actes d’homenatge a Wilebaldo Solano, el darrer secretari general del POUM que organitzava la Fundació Andreu Nin.

Un acte on afloraren les emocions i els records, un acte de justícia i de reconeixement, que en la persona de Wilebaldo, volia arribar a tots aquells que van comprometre’s en la lluita per aconseguir una societat més justa i una societat sense les desigualtats que la caracteritzen, essència del ideari d’aquell partit que fundaren Andreu Nin i Joaquim Maurín.

Al vell lluitador, amb esperit encara jove, li va ser difícil contenir les emocions quan evocava el record dels seus companys –molts desapareguts- perseguits doblement per l’estalinisme i pel feixisme franquista. Però en la seva lucidesa i malgrat les emocions, va saber trametre a tots en el seu missatge, malgrat els seus més de noranta anys, que el seu compromís amb l’ideari al que abans feia referència es manté encara intacte.

He parlat d’un acte de justícia que era necessari perquè masses han estat els anys que, d’una manera directa amb la seva persecució o de manera indirecta i molt més sostinguda amb la seva ocultació –quan no amb el seguit de campanyes fonamentades amb falsedats -, els vells militants del POUM i els seus dirigents, han hagut de patir al llarg de la nostra història passada i de la més recent.

Juan Manuel Vera en nom de la Fundació Andreu Nin, Pelai Pagès des de la seva autoritat d’historiador i Jaime Pastor analista i sociòleg van participar també en aquest acte d’homenatge i de reconeixement juntament amb una dona, la companya diputada socialista Delia Blanco que crec que ens va sorprendre a tots amb la seva intervenció, que lluny del formalisme protocol·lari, va saber trametre també l’emoció als assistents amb la seva història personal i reivindicativa de la lluita de la conca minera de la seva terra i de les dones que hi van donar suport.

Amb l’acte d’ahir al Círculo de Bellas Artes la societat civil saldava un deute pendent. Avui, dijous, amb l’acte que es celebrarà al Congrés dels Diputats, serem els representants polítics i la màxima institució representativa de l’Estat, els que, per primera vegada en la història de la recent democràcia, retrem un homenatge de reconeixement al POUM i als seus dirigents en la figura de Wilebaldo i de l’únic diputat a corts que va tenir aquest partit: en Joaquim Maurín.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio