4/25/2007

El nou batxillerat.

L’enrenou que ha causat la nova proposta de modificació del batxillerat proposada pel Ministeri d’Educació ha estat una de les notícies de la setmana, acompanyada de la metodologia pròpia d’entendre la política del Partit Popular: amb la espantada que, els Directors Generals de les comunitats autònomes governades per aquest partit, van fer a la Conferència Sectorial on era previst debatre la proposta i en la sessió de control al govern, on vam poder sentir al senyor Rajoy preguntar per un tema no relacionat amb el terrorisme des de fa molt de temps.

Sense ser nou el mètode emprat: el soroll mediàtic i la manca de veracitat, fins i tot dona gust poder sentir parlar a l’oposició d’un tema que sigui una proposta de govern que aquest cop no trenqui la “seva” Espanya a bocins, ni representi que ens hem vengut als interessos dels terroristes d’ETA. Encara que, segons ells, faci a les noves generacions d’estudiants de batxillerat més ineptes i augmenti el fracàs escolar, quan creiem certament que s’ha fet per aconseguir tot el contrari del que ells diuen.

Tot el desgavell bé per la interpretació que es fa de la repetició de curs. La LOE diu que els alumnes amb més de dues assignatures suspeses, a primer de batxillerat, hauran de repetir curs i en el nou batxillerat es diu el mateix. En el batxillerat actual quan un alumne suspèn més de dues assignatures a primer ha de fer-lo amb tres anys com a mínim, en lloc de poder fer-lo en dos si aprova totes les assignatures i la repetició de curs representa no reconeixer l’esforç que hagi pogut fer l’alumne en aquelles assignatures que ha aprovat a primer. El nou batxillerat el que fa és donar opcions més flexibles a aquells alumnes que hagin de cursar-lo en tres anys o més, a aquells alumnes que a primer hagin aprovat més de la meitat de les assignatures; de tal manera que no hauran de repetir les assignatures que ja tenien aprovades a primer i podran dedicar tot el seu esforç en aquelles suspeses, incorporant la possibilitat, si ho creuen convenient, de poder matricular-se d’algunes assignatures de segon per aprofitar més el curs de repetició. Això és tot el que es modifica. Més flexibilitat en les possibilitats d’estudi, un major aprofitaments d'questes possibilitats i una major facilitat per continuar en els estudis a aquells alumnes que hi tinguin més dificultats. No hi ha cap raó que justifiqui que aquesta nova organització del batxillerat condueixi a una reducció de l’esforç per part dels alumnes i a la desmotivació, sinó tot el contrari. Els resultats obtinguts en el batxillerat actual deixen molts alumnes a la cuneta i del que es tracta es de poder recuperar una part del que fins ara s’ha produït de fracàs escolar i que ha d’acostar-nos a les xifres mitjanes obtingudes en els països capdavanters de la Unió Europea.

Altra cosa és que aquest nou batxillerat plantegi als centres uns majors problemes d’organització que s’hauran de resoldre i dels quals n’és conscient el Ministeri i tanmateix la ministra Mercedes Cabrera ha deixat molt clar que si aquesta nova organització requereix més necessitats de finançament –que segur que les necessitarà - estan disposats a atendre-les des de el seu departament.

Esta clar que per millorar s’ha de canviar. Aquesta es una proposta de canvi. No voler ni tan sols entrar a discutir-la, és el signe més evident que el Partit Popular continua ancorat en el més ranci dels immobilismesl.

2 comentarios:

A las 29 de abril de 2007, 3:22 , Blogger Unknown ha dicho...

Ernest, està plovent, haviem d'anar a Montblanc, Vallbona de les Monges... però, ja ho veus. A Nulles també hi plou. Com a compensació tinc una mica de temps per comentar el tema del nou Bat. No ser si aquesta nova fórmula servirà per millorar el Bat, però penso que a nivell organitzatiu serà molt més complicat. Els alumnes que en sospenen dues, no crec que tinguin notables o excel.lents en les altres assignatures, generalment tenen aprovats mínims. Repetir un curs els hi fa bé sobretot per la nota final. Per l'experiència amb l'Arnau nosaltres vam optar per repetir tot el curs quan solament tenia 2 insuficients. S'ha estudiat fer-ho en tres anys, per què no ?
Bon àpat.

 
A las 12 de noviembre de 2007, 14:10 , Anonymous Anónimo ha dicho...

Com a professsor d'institut us puc dir que el que caldria és reduir la ESO a tres anys i augmentar el Batxillerat a 3 anys. Amb aquesta llei tan sols es vol tenir més aprovats i no pas millorar els coneixements dels nostres alumnes. Com ja sabeu des de la inspecció se'ns recomana aprovar molt més a l'ESO(ens han arribat a dir que el títol d'ESO hauria de ser com tenir el DNI!!)Cap polític vol reconeixer el mal que s'ha fet (i tu?)

 

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio