5/25/2007

No us quedeu al marge de les eleccions municipals.

Les eleccions del proper dia 27 són en essència les més properes als ciutadans, perquè es decideix en cadascun dels 950 municipis de Catalunya i també a la resta dels de l’estat espanyol, quines seran les persones encarregades de dirigir el govern de cadascun d’ells. Tenim tots l’oportunitat amb el nostre vot , el de cadascun de nosaltres, sense diferències ni distincions -perquè cada vot val el mateix- de convertir-nos en decisius a l’hora de fer que al nostre poble o ciutat hi governi una o altra opció, de les diferents que aquests dies ens han intentat explicar quines son les seves propostes i què és el que pensen fer en els propers quatre anys.

Podem, el proper dia 27, posar en pràctica l’essència de la democràcia, exercint el dret personal i el deure cívic de la nostra participació. Perquè malgrat els defectes que el nostre sistema democràtic pugui tenir és, i de molt, el millor dels sistemes que tenim per a prendre decisions que ens afecte a tots. I no es bo que deixem en mans dels altres allò que també ens afecta a cadascun de nosaltres. Quedar-ne al marge ens invalida per exercir el dret a la crítica a les decisions que els elegits puguin prendre amb posterioritat perquè l’abstenció no es altra cosa que la renúncia voluntària a la participació en el seu procés d’elecció. I tots tenim el deure cívic de participar-hi.

És cert que la pràctica democràtica de la votació ha estat, en les darreres conteses electorals, excessivament baixa i seria un fet més preocupant que en aquestes properes eleccions aquesta tendència no es trenqués, per tornar a recuperar uns nivells alts de participació perquè son precisament, les eleccions municipals, les que reuneixen més requisits perquè aquest fet es produeixi.

La seva proximitat m’és un d’ells, el coneixement i la trajectòria personal de molts dels candidats en la majoria dels municipis n’és una altra i també aquest cop, en molts llocs, la diversitat d’opcions s’ha ampliat amb un major ventall d’opcions que augmenten les possibilitats de sentir-se identificat en alguna de les opcions que es presenten. Per tant es donen els requisits previs perquè ningú pugui sentir-se marginat a l’hora de dipositar la seva papereta a les urnes. I fins i tot si cap de les opcions que es presenten ens convenç o ens sembla prou eficient per al que nosaltres desitgem sempre ens queda el vot en blanc que no ens exclourà de la participació.

Tots els vots son igual d’importants i com sabeu, en més d’un lloc, un vot o pocs més poden ser –com han estat altres vegades- decisius a l’hora de poder conformar un govern o altre. No és cert que el nostre vot, el de cadascun de nosaltres, no tingui importància perquè pugui quedar diluït entre el de centenars o milers d’altres vots, perquè amb la nostra elecció posarem de manifest la nostra voluntat de participació en el sistema que els espanyols ens hem donat després de tants anys de patir-ne la seva negació i pel que tantes i tantes persones van lluitar i fins i tot sacrificar el seu benestar personal o la seva vida per aconseguir-ho.

Quedar-se a casa el proper dia 27 és donar raons i arguments a aquells que mai han cregut en la democràcia, si més no, només per aquesta sola raó, cal que el proper diumenge tots exercim el dret que tenim de votar. Hi guanyarà la democràcia i també hi guanyarem tots.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio